2010. október 24., vasárnap

Pályaválasztási forgatag

Nagyon tanulságos hét volt az előző, ezt bátran állíthatom. Az 5 munkanapból 3-at azzal töltöttünk, hogy pályaválasztási kiállításon és roadshow-n vettünk részt, és szerintem sokat tanultunk ezen idő alatt.

Először is nekem egészen más elképzelésem volt a mai középiskolásokkal kapcsolatban: egy ilyen öntudatos, "nyomulós", karrierista világban azt hinném, hogy egy középiskolás már 11.-ben tudja, hogy hová akar menni, és körülbelül mivel akar foglalkozni, vagy legalábbis azt tudja, hogy miben jó, vagy mi érdekli igazán. A tapasztalatunk az volt, hogy a fiatalok bizonytalanok. A nagy részük (80-20 szabály) tudja, hogy inkább a humán vagy a reál vonalban erős, de hogy pontosan milyen területen szeretne tanulni, azt kevesen tudják. Remélem, hogy ezen az információ hiányon érdemben tudunk segíteni a roadshow-kkal és pályaválasztási kiállításokkal, mert súlyos hibának tartom azt, ha valaki olyasmit tanul (vagyis olyan dologgal tölt el 3-5 évet az életéből), amit nem szeret, nem érdekli, esetleg mások nyomására választott.

Igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy segíthessünk és hogy kellő információval láthassuk el a jövő nemzedékét. Azt hiszem, mindent megtettünk, ami tőlünk telt: nem csak szórólapot osztottunk, hanem próbáltunk mindenkivel egy kicsit elbeszélgetni az elképzeléseiről, érdeklődési köréről, így hátha saját maga számára is megvilágosodik, hogy hogyan tovább.

Nem hibáztatom sem a középiskolásokat, sem a középiskolákat, hiszen nem látok bele, hogy hogyan készítik fel őket a továbbtanulásra. Azt hiszem azonban, hogy azokra jobban oda kellene figyelniük, akiknek még egyáltalán nincs ötletük a felsőoktatással kapcsolatban. Mondjuk kitöltetni vele valamilyen képesség- vagy érdeklődés tesztet.

Nagyon örültem, amikor olyan gimisek jöttek oda a standhoz, akinek már volt elképzelése és kérdezett. Mert ha valaki kérdezni tud egy témával kapcsolatban, az azt jelenti, hogy érdekli és valamennyire tájékozott is a témában. Ugyanis sokszor jöttek olyan kérdésekkel a nebulók, amik a honlapon fent vannak, habár ezekre is szívesen válaszoltunk.

Összességében magam részéről nagyon jól éreztem magam ezeken a programokon, mert úgy éreztem, hogy néhány középiskolásnak érdemben tudtunk segíteni élete egyik fontos döntésében.

Noémi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése